Consilierea și orientarea școlară și profesională se constituie ca un sistem coerent și dinamic de principii, acțiuni și măsuri prin care un individ sau un grup sunt îndrumați/ajutați să-și opteze pentru o anumită școală și, la un moment dat, și pentru o anumită profesie dată de o anumită școală, corespunzător înclinațiilor, aptitudinilor și aspirațiilor proprii, în scopul dezvoltării personalității, respectiv al pregătirii pentru o anumită profesie și pentru integrarea social-utilă.
Consilierea și orientarea școlară și profesională ocupă un loc important în societatea contemporană bazată pe economia liberă, de piață, fiind o problemă și o acțiune pedagogică complexă, acceptată de forurile internaționale, care au preocupări legate de educația tinerelor generații, de asigurarea forței de muncă și a specialiștilor.
Consilierea și orientarea școlară și profesională, realizată în condiții optime, reprezintă una dintre acțiunile importante ale dezvoltării complexe, armonioase și integrale a personalității, ale formării unei calificări profesionale elevate, competente și eficiente.
Astfel, în cadrul proiectului “Primii pași spre dezvoltarea profesionala tehnica – TEHNIC– Cod SMIS 132925” un număr de 84 elevi, din clasele a XII D și XII E și din clasele a XI a E și XI a D profesională și a XI a D liceu, de la Liceul Tehnologic "Anghel Saligny" din Roșiori de Vede au beneficiază de servicii de consiliere și orientare profesională.
La realizarea acestor activități sunt implicați trei responsabili de consiliere și orientare și un coordonator consiliere si orientare profesională.
Fiecare elev din grupul țintă a beneficiază de sesiuni de consiliere și orientare profesională de grup și individuală. Aceste sesiuni vizează orientarea adecvată intereselor și profilului de personalitate ale fiecărui elev, orientare realizată prin corelarea tipurilor de profesii, definite de caracteristicile și cerințele lor specifice cu profilul obținut în urma aplicării metodelor științifice de evaluare psihovocaţională și psihodiagnoză.
Cei 84 elevi beneficiază de:
Persoanele participante la activitățile de consiliere și orientare în carieră își vor însuși prin participarea la activitatea un set de competențe necesare dezvoltării personale precum:
Competențe practice:
Competențe centrate pe valori și atitudini:
Competențe de învățare:
Competențe metodologice:
Competențe sociale:
Astfel, în perioada octombrie 2021- februarie 2022, rezultatele activității A4.2 sunt: